Αλυσοδεμένο σχολείο

⇒ Όπως πάντα, πατήθηκε και φέτος από τους γνωστούς μηχανισμούς το κουμπί για τις μαθητικές καταλήψεις σχολείων. Γι’ αυτό πρέπει να ανοίξει κάποτε η συζήτηση για το τι είναι δημόσιο σχολείο και ποιος το υπερασπίζεται. Δυστυχώς, το σχολείο είναι ένα εύκολο πεδίο για τους καθοδηγητές των μετόπισθεν, αφού μπορούν ασφαλώς να καλλιεργούν με ληγμένα τα αθώα και ευκολόπιστα μυαλά των παιδιώνΝα τους ετοιμάζουν κάθε χρόνο την ίδια συνταγή του επαρχιωτισμού που εδώ και δεκαετίες διατείνεται ότι ενδιαφέρεται για το δημόσιο σχολείο – κλείνοντάς το. Εδώ, θα μου πείτε, και οι ίδιες οι συντεχνίες των εκπαιδευτικών «υποστηρίζουν» τον αγώνα των μαθητών και δεν έχουν το θάρρος να διαχωρίσουν σαφώς τη θέση τους από τις «καταλήψεις» – τις εκ του ασφαλούς και ανέξοδες δηλαδή εγκαταλείψεις των μαθημάτων. Ούτε λένε το παιδαγωγικά σωστό και δίκαιο: ΝΑΙ στους μαθητικούς αγώνες με πορείες, διαμαρτυρίες, παρεμβάσεις στα ΜΜΕ, αρθρογραφία και οτιδήποτε άλλο ευφάνταστο θα συνταράξει την απαθή στα εκπαιδευτικά προβλήματα κοινωνία μας, ΜΕ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΟΜΩΣ ΑΝΟΙΚΤΟ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΟ ΠΕΡΑΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ. Γιατί, άραγε, γεμίζουν τα μυαλά των ανήλικων παιδιών με το ανύπαρκτο δήθεν δικαίωμα του «μαθητικού συνδικαλισμού»; Είναι σαν να «αγωνίζεσαι» για την αγνότητα του άσπρου τοίχου γράφοντας, όποτε και όπου γουστάρεις «μη γράφετε στους τοίχους». Γιατί δεν παραδέχονται ότι, καταπώς τους βολεύει, άλλοτε αντιμετωπίζουν τους εύπλαστους μαθητές ως παιδιά και άλλοτε ως ώριμους για σοβαρές αποφάσεις; Η απάντηση είναι ότι ίσως επειδή οι μαθητικές καταλήψεις σε αυτό τον τόπο μπορούν καμιά φορά να αποτελέσουν και το εφαλτήριο για πρωθυπουργικό αξίωμα. Ίσως ακόμα επειδή έτσι (και χωρίς κανένα μπάτζετ) κατασκευάζονται οι οπαδοί του αύριο που ανακυκλώνουν τα ίδια μυωπικά και κομματικά στερεότυπα. Μη σκέφτεσαι, σκέφτονται οι άλλοι για σένα. Γιατί ένα αλυσοδεμένο σχολείο δεν σκέφτεται. Κλαίει.

⇒ Μα και η πολιτεία ερωτοτροπώντας με τη νομοθετική κατάργηση της ποινικής ευθύνης σε περίπτωση κατάληψης σου λέει: «κάνε και συ μια κατάληψη, τώρα μπορείς». Η ανικανότητα του κράτους είναι που στρώνει το χαλί στο «και γιατί να μην κάνω κατάληψη, τι έχω να χάσω»; Είναι ένα μεταπολιτευτικό φαινόμενο που αγγίζει, κατά περίπτωση, ΟΛΟΥΣ τους πολιτικούς χώρους. Αφέθηκε η Παιδεία να μαραζώνει στη μοίρα της. Μόνο καινούργια μυαλά μπορούν να την αλλάξουν.

⇒ Η νέα γενιά είναι η ελπίδα κάθε τόπου. ΝΑΙ στους μαθητικούς αγώνες και στη νεανική μαχητικότητα. Σχολείο κλειστό σημαίνει μυαλό κλειστό και ανίδεο. ΝΑΙ στις πορείες και στις διαμαρτυρίες αλλά με ανοικτά τα σχολεία και μετά τα μαθήματα.

Δημοσιεύθηκε στην Uncategorized και χαρακτηρίσθηκε . Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Απάντηση