Αναζητώντας τον Φοίβο

 ⇒ Εξαιρετική ήταν, κατά γενική ομολογία, η θεατρική παράσταση «Αναζητώντας τον Φοίβο» που δόθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του 3ου Γενικού Λυκείου Ηρακλείου από παιδιά της πρώτης και δευτέρας τάξης (08/05/2017). Η ανήσυχη συνάδελφος φιλόλογος Ειρήνη Βεληβασάκη είχε την πρωτότυπη ιδέα μέσα από ένα έξυπνο και περιεκτικό κείμενό της να εξάρει, όπως νομίζω, τόσο τη σημασία της Φιλοσοφίας για την πνευματική ολοκλήρωση του ανθρώπου όσο και να δείξει την ψευδεπίγραφη διχοτόμηση της γνώσης σε θεωρητική και θετική, που τόσο πολύ ταλαιπωρεί το ελληνικό σχολείο. Η ιδέα της κ. Βεληβασάκη ήταν να προτείνει με ποιο τρόπο ο σχολικός εκφοβισμός μπορεί να αντιμετωπιστεί: Επιστρέφοντας στην πηγή της γνώσης, με την αγάπη δηλαδή προς την ανθρωπιστική και κλασική παιδεία. Να πώς:

→ Με ένα ονειρικό (κυριολεκτικά) ταξίδι στην αρχαία Ελλάδα μια ομάδα παιδιών γνωρίζει – μέσω «τηλεμεταφοράς» ας πούμε – τον ανεκτίμητο εκείνο φιλοσοφικό πλούτο των προγόνων μας και τις σύγχρονες επιστημονικές του προεκτάσεις. Το ίδιο ακριβώς ισχυρίζεται (προσπαθώντας να συνδυάσει φιλοσοφία και κβαντική φυσική σε μία δημιουργική εργασία) ο «σπασίκλας» και ως εκ τούτου απομονωμένος από την ομάδα των «νταήδων» του σχολείου μαθητής Φοίβος. Τελικά, όλα οδηγούνται στην ψυχική κάθαρση και στο σπάσιμο των αλυσίδων του εγωισμού και της αμάθειας.

→ Το ευφάνταστο αυτό σενάριο ανέλαβε να το ανεβάσει στη σκηνή η ενθουσιώδης συνάδελφος, επίσης φιλόλογος, Μαρία Φούρφη. Η κ. Φούρφη, με τη δηλωμένη αγάπη της προς το θέατρο, κατάφερε με τις σκηνικές της οδηγίες να εμπνεύσει τα παιδιά στους ρόλους τους για να εισπράξουν στο τέλος ένα παρατεταμένο και επάξιο χειροκρότημα. Η κ. Βεληβασάκη, η κ. Φούρφη αλλά και ο υποδιευθυντής κ. Τσαλουχίδης αφιέρωσαν ώρες πολλές εκτός του ωραρίου λειτουργίας του σχολείου για να μας προσφέρουν αυτό το πρωτότυπο θέαμα. Είναι και μία απάντηση για το ρόλο του δημόσιου σχολείου. Συγχαρητήρια θερμά και ειλικρινή. Ξανά ένα μεγάλο μπράβο στα παιδιά, στην ελπίδα αυτού του τόπου. Καλή πρόοδο να έχουν, με τους γονείς τους να τα χαίρονται. Tα ονόματά τους στη φωτογραφία, στην αρχή του κειμένου (πατήστε για μεγέθυνση).

Μερικά αποσπάσματα:

Δημοσιεύθηκε στην Uncategorized και χαρακτηρίσθηκε . Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Απάντηση