«Επιλογές Διευθυντών Εκπαίδευσης: Η αξιοκρατία … δεν ήρθε»

του Δημήτρη Νικηφόρου, πρώην αιρετού ΚΥΣΔΕ

[Σημείωση δική μου: Στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Νομού Ηρακλείου, όπως φαίνεται και πιο κάτω, το ΑΠΥΣΔΕ Κρήτης πήρε πανελλαδικά και επάξια την πρώτη θέση στο μαγείρεμα]

[…]

Για την επίτευξη του στόχου τους αυτού, οι νέοι κυβερνώντες:

α) Υποβάθμισαν σημαντικά τη διοικητική – καθοδηγητική εμπειρία, καθώς και τα επιστημονικά προσόντα, ενώ υπερτίμησαν τη διδακτική υπηρεσία, όπου υπολόγισαν ότι υπερτερούσαν «τα δικά τους παιδιά».
β) Κατά παγκόσμια πρωτοτυπία, θέσπισαν τη μυστική ψηφοφορία του «εκλεκτορικού σώματος» των διευθυντών- υποδιευθυντών, η οποία τάχα θα προσέδιδε δημοκρατικότητα στο σύστημα επιλογής, στην ουσία όμως αποσκοπούσε στην τιμωρία όσων, στο πλαίσιο άσκησης του υπηρεσιακού τους καθήκοντος, συμμετείχαν στις προβλεπόμενες από νόμο του Κράτους διαδικασίες αξιολόγησης.
γ) Επανέφεραν τη συνέντευξη που ίδιοι είχαν καταργήσει πανηγυρικά πριν από λίγους μήνες, και μάλιστα ενώπιον υπηρεσιακών συμβουλίων απολύτως ελεγχόμενων από τον Υπουργό, χωρίς τα εχέγγυα αξιοπιστίας και διαφάνειας που προέβλεπε ο νόμος 3848/10.
[…]
γ) Οι επιλεγέντες πριμοδοτήθηκαν προκλητικά κατά τη διαδικασία της συνέντευξης ενώπιον των υπηρεσιακών Συμβουλίων, σε σχέση με τους αμέσως επόμενους στους τελικούς πίνακες.
Παραδείγματα:
ΔΠΕ Αχαΐας +4.50 μόρια σε σύνολο 12,
ΔΔΕ Ηρακλείου +4.40,
ΔΔΕ Β΄ Αθήνας +3.75,
ΔΔΕ Λακωνίας +3.05,
ΔΔΕ Α΄ Αθήνας +3.00,
ΔΠΕ Δυτικής Θεσσαλονίκης +3.00,
ΔΔΕ Πειραιά +3.00,
ΔΔΕ Χανίων +2,60,
ΔΠΕ Κιλκίς +2.28,
ΔΠΕ Κορινθίας +2.15,
ΔΔΕ Μεσσηνίας +2.14,
ΔΔΕ Γ΄ Αθήνας +1.75,
ΔΔΕ Κιλκίς +1.70,
ΔΠΕ Α΄ Αθήνας +1,67 κλπ.
Άρα, η αξιοκρατία δεν ήρθε ούτε στην εκπαίδευση, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις, προεκλογικά και μετεκλογικά. Κρίμα, γιατί ένα πολύ μεγάλο κομμάτι των εκπαιδευτικών πίστεψε τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα της «πρώτης αριστερής» κυβέρνησης και είχε εναποθέσει σε αυτήν όλες τις ελπίδες του.
Το πλήρες άρθρο ΕΔΩ
Δημοσιεύθηκε στην Uncategorized και χαρακτηρίσθηκε , . Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Απάντηση