Ευρώπη – δημαγωγοί – λάθη

Δευτέρα, 29/06/2015

Θέλουμε την Ευρώπη, μένουμε στην Ευρώπη, είμαστε Ευρώπη. Το πολιτικό και κοινωνικό ευρωπαϊκό κεκτημένο της χώρας είναι η κιβωτός του μέλλοντος μας.  Όταν άνθρωποι εξαθλιωμένοι της Ανατολής έρχονται στην Δύση, εμείς δεν μπορούμε να αυτοκτονήσουμε πηγαίνοντας στην Ανατολή. Τώρα που καταρρέουν γύρω μας χάρτινοι πολυκαιρισμένοι μύθοι δεκαετιών, έρχεται η ώρα να το αποφασίσουμε τελεσίδικα και αμετάκλητα. Να μην αφήσουμε κανέναν να κάνει κατάληψη στο αύριο των παιδιών μας. 

⇒ Από το λόγο του τότε πρωθυπουργού της Ελλάδας Κ. Καραμανλή κατά την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα το 1979, στις 28 Μαΐου στο Ζάππειο Μέγαρο. Από το Βιβλίο Έκφραση-Έκθεση της  Γ΄Λυκείου. Αλλά είπαμε: «τίποτα δεν μαθαίνει κανείς στο σχολείο» …

“Η Ελλάς από σήμερα αποδέχεται οριστικά την ιστορική πρόκληση και την ευρωπαϊκή της μοίρα. Διατηρώντας την εθνική μας ταυτότητα, έχουμε εμπιστοσύνη και στην Ευρώπη και στην Ελλάδα. Έχουμε την απόφαση να είμαστε όλοι Ευρωπαίοι, όπως θα έλεγε ο Τσώρτσιλ, και όλοι Έλληνες, όπως θα έλεγε ο Σέλλεϋ. Γιατί, όπως έγραψε ο Ισοκράτης, “Έλληνες δεν είναι εκείνοι που γεννήθηκαν στην Ελλάδα, αλλά όλοι εκείνοι που υιοθέτησαν το πνεύμα το κλασικό”

⇒”εις τοιαύτην κατάστασιν του έθνους, φυσικά οι δημαγωγοί και οι δημοκόλακες είναι πολλοί”:

Κοραής-διαφθορά-γλώσσας

[Απάνθισμα επιστολών Αδαμαντίου Κοραή, εκδίδοντος Ιακώβου Ρώτα, εν Αθήναις 1839, σ.112]

 ⇒ Οι πολιτικοί κρίνονται  όχι κυρίως από αυτά που έκαναν αλλά περισσότερο από αυτά που δεν έκαναν. Έκφραση-Έκθεση για το Λύκειο, Θεματικοί κύκλοι.  Αλλά είπαμε: «τίποτα δεν μαθαίνει κανείς στο σχολείο» …  

“… τα λάθη των πολιτικών δεν είναι πάντοτε φανερά, διότι πολλά από αυτά δεν είναι πράξεις αλλά παραλείψεις. Ο πολίτης μπορεί εύκολα να αντιληφθεί τις πράξεις των πολιτικών και να τις κρίνει ως σωστές ή εσφαλμένες με βάση τα δικά του κριτήρια. Οι παραλήψεις όμως δεν είναι τόσο εύκολα αντιληπτές και η κρίση περί αυτών δεν είναι τόσο εύκολη. Θα μπορούσε κανείς να υποστηρίξει ότι στην πολιτική ζωή οι παραλείψεις είναι συχνά πιο σημαντικές από τις πράξεις.” [Θ. Π. Λιανός]

Δημοσιεύθηκε στην Uncategorized και χαρακτηρίσθηκε , . Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Απάντηση