Η αρχή του Αρχιμήδη και οι βυθιστές

 ⇒ Τι σου είναι ο συνειρμός. Δεν ξέρω πώς μου ήρθε να συνδέσω την αξιοκρατία και την αριστεία -για την οποία μιλούσαμε στο τελευταίο post– με την άνωση! Θυμάμαι εκείνον τον καλοκάγαθο καθηγητή στο Γυμνάσιο να μας λέει θριαμβευτικά, όταν για πρώτη φορά κάθιδρος βάλθηκε να μας διδάξει την αρχή  του Αρχιμήδη (περί άνωσης): Παν σώμα βυθιζόμενον εντός υγρού, δέχεται άνωση όσο και το βάρος του εκτοπιζόμενου υγρού. Έπρεπε να μάθουμε γιατί κοτζάμ καράβι επιπλέει, ενώ μια τόση δα πετρούλα πάει κατ’ ευθείαν στον πάτο. Έπρεπε να αξιολογήσουμε την πυκνότητα του υγρού, την επιτάχυνση της βαρύτητας, τον όγκο του βυθιζόμενου σώματος. Από εκεί εξαρτιόντουσαν όλα.

→ Όταν επιτέλους το κατάλαβα, ένιωσα απροσδόκητα να μου φεύγει και ένα κομμάτι μυστηρίου. Εγώ όμως, ως πειραχτήρι και πάντα παιγνιώδης με τη γλώσσα (μεγαλωμένοι ήμασταν μέσα στην καθαρεύουσα και στους ήχους της εκκλησίας) θέλησα, για να μην χαθεί και η αξιοπρέπεια του υπερωκεάνιου, να το συνεχίσω. Αντέτεινα λοιπόν, την ώρα της διδακτικής χαλάρωσης: Δάσκαλε, για μένα παν σώμα βυθιζόμενον εντός του ύδατος και εντός διλέπτου μη εμφανιζόμενον θεωρείται απολεσθέν! Ακόμα ηχούν στα αυτιά μου τα τρανταχτά γέλια του καθηγητή και των συμμαθητών μου.

→ Πού να ξέραμε βέβαια μεγαλώνοντας ότι η ζωή θα ξανααποκτούσε τα “μυστήριά” της και θα τα έφερνε έτσι, ώστε να νιώσουμε βαθιά στο πετσί μας τι σημαίνει βύθιση εντός του ύδατος, τι απώλεια και τι επανεμφάνιση – τι αξιολόγηση και τι αξιοκρατία. Προφανώς και δεν αναφέρομαι σε εκείνο που διατρέχει την πολιτική και κοινωνική μας ζωή διαρρήδην, στους εκ φύσεως δηλαδή επί παντός καιρού επιπλέοντες φελλούς. Αντίθετα, εννοώ ότι για ορισμένους “βυθιζόμενους” -και πέραν κάθε “αρχής”- το δίλεπτο μετρά πολύ, πριν καν αρχίσει. Φαίνεται μάλιστα να αργεί και πολύ. Και τούτο, παρά την ελπίδα των βυθιστών, οι οποίοι μάταια περιμένουν την εξαφάνιση του βυθιζόμενου. Και ο νοών νοείτω. Συνειρμός είναι αυτός και η σκέψη δεν γνωρίζει σύνορα. Για να μην αποχωριστώ στο τέλος και τη μαγεία του υπερωκεάνιου…

Δημοσιεύθηκε στην Uncategorized και χαρακτηρίσθηκε , , . Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Απάντηση