Η πέτρα του Γρηγόρη Αυξεντίου

 ⇒ Η επέτειος σήμερα της έναρξης του αγώνα της ΕΟΚΑ – την 1η Απριλίου του 1955. Το κυπριακό κράτος όμως ή φοβάται να πει ή αγνοεί εσκεμμένα εναντίον ποίων έπεσε ο Γρηγόρης για τη «λευτεριά» της Κύπρου. Χρόνια τώρα, αυτή η πέτρινη πλάκα (και στη ψυχή και στην καρδιά – και πέτρινη και πλάκα) στέκεται στο χώρο που βρίσκεται το κρησφύγετο του ήρωα μεγαλομάρτυρα (κοντά στη Μονή του Μαχαιρά). Για να «ενημερώνει» υποτίθεται τον επισκέπτη. Και προσοχή! Καμία μετάφραση στα Αγγλικά. Μήπως και στεναχωρηθεί κανένας τουρίστας. Η πλάκα όμως κρύβει πολύ περισσότερα από όσα λέει. Αν θέλει να πει και κάτι. Γιατί στην πέτρα, λέξη καμία δεν αρθρώνεται για τους αποικιοκράτες πολιτισμένους Άγγλους που κατάφεραν να «νικήσουν» τον Αυξεντίου μετά από μάχη έντεκα ωρών, καίγοντάς τον ζωντανό. Ο αντάρτης μας δεν κάηκε δα και μόνος του! Εκκωφαντική μουγγαμάρα και για το σκοπό της θυσίας. Γιατί; Επειδή οι Εγγλέζοι ποτέ δεν έφυγαν από τη Μεγαλόνησο. Επειδή χωρίς πλάτες γερές δεν σηκώνεται καμία ιστορική μνήμη και ευθύνη. Κατά τα άλλα, ας αρέσκεται η μικρή πατρίδα να καυχάται για τον πολιτισμό της Χοιροκοιτίας και εσχάτως για αγώνες εναντίον «Οθωμανών».

→ Πιθανόν να είναι απλά δουλειά κανενός ανίδεου υπαλληλίσκου, αν κρίνουμε από το ανορθόγραφο όμικρον στο «πολεμόντας» και τη διόρθωσή του σε «πολεμώντας» με ωμέγα, που έγινε προφανώς από κάποιον ευαίσθητο επισκέπτη. Δεν είναι όμως μόνον αυτό, δεν είναι και οι ανελλήνιστες υφολογικές ανακατωσούρες. Η πέτρα δεν γνωρίζει ούτε ότι η μετωνυμία του Γρηγόρη Αυξεντίου δεν είναι «Σταυραετός της ΕΟΚΑ» αλλά «Σταυραετός του Μαχαιρά». Ας μη σχολιάσω την τελεία (.) στο 3. Αφέθηκε το καλέμι να πέσει για να ξεκουραστεί, άραγε, ο γραφιάς από το μεγάλο κόπο του σοφού εντολοδόχου; Ούτε θα πω κάτι για αυτό το ξεκάρφωτο και επαναστατικό «λευτεριά» που κάνει κάθε αγώνα για την ελευθερία πέρα. Θα μειδιάσω όμως πικρά για εκείνο το οπτικά, ηχητικά και συνειρμικά απαίσιο «ΠΟΥ ΣΤΙΣ».

→  Από τους τόσους επίσημους και τα μεγάλα προσώπατα κανένας, μα αλήθεια κανένας, δεν μπόρεσε να δει κάτι; Ή δεν βλέπουν ή δεν θέλουν ή δεν ξέρουν. Δυστυχώς. Εμείς όμως έτσι διαβάζουμε:

ΚΡΗΣΦΥΓΕΤΟ ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΑΕΤΟΥ ΤΟΥ ΜΑΧΑΙΡΑ

ΓΡΗΓΟΡΗ ΑΥΞΕΝΤΙΟΥ

ΑΠΟ ΤΗ ΛΥΣΗ.

ΣΤΙΣ 3 ΜΑΡΤΙΟΥ ΤΟΥ 1957

ΚΑΗΚΕ ΖΩΝΤΑΝΟΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΓΓΛΟΥΣ ΑΠΟΙΚΙΟΚΡΑΤΕΣ

ΠΟΛΕΜΩΝΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΤΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Δημοσιεύθηκε στην Uncategorized και χαρακτηρίσθηκε , . Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Απάντηση