Οι βασικοί νόμοι της ανθρώπινης ηλιθιότητας

 ⇒ Ο κυριότερος εχθρός του αντιφατικού μας κόσμου είναι η άτυπη ομάδα των ηλιθίων ατόμων που υπάρχουν παντού και συναντώνται σε όλες τις κοινωνικές τάξεις. Ανά πάσα στιγμή μπορούν να προκαλέσουν ζημιά στους άλλους, εμποδίζοντας την ανθρώπινη πρόοδο. Έρευνα σε αμερικανικά πανεπιστήμια ανακάλυψε κάτι το εκπληκτικό: στατιστικά, σταθερά και διαχρονικά, οι ηλίθιοι εντοπίζονται στο ίδιο ακριβώς ποσοστό ανάμεσα στις καθαρίστριες, στους διοικητικούς υπαλλήλους, στους φοιτητές και στους καθηγητές! Και μάλιστα ανεξάρτητα από φυλή, χρώμα κλπ! Τα συμπεράσματα αυτά συμπυκνώνει σε μία σύντομη και διεισδυτική του μελέτη το 2011 υπό τον τίτλο «Οι βασικοί νόμοι της ανθρώπινης ηλιθιότητας» ο διαπρεπής και ειδικευμένος στην ιστορία της οικονομίας Ιταλός καθηγητής Κάρλο Τσιπόλλα (1922-2000). Διατυπώνει τους εξής πέντε νόμους:

  1. Πάντα και αναπόφευκτα όλοι υποτιμούν τον αριθμό των ηλιθίων ατόμων που κυκλοφορούν στη κοινωνία.
  2. Η πιθανότητα ένα συγκεκριμένο άτομο να είναι ηλίθιο είναι ανεξάρτητη από οποιοδήποτε άλλο χαρακτηριστικό αυτού του ατόμου.
  3. Ένα ηλίθιο άτομο είναι ένα άτομο που προκαλεί ζημιά σ’ ένα άλλο άτομο ή σε μια ομάδα ατόμων, ενώ το ίδιο δεν αποκομίζει κάποιο όφελος, πιθανόν ακόμη να υφίσταται και απώλειες.
  4. Οι μη ηλίθιοι άνθρωποι υποτιμούν πάντα τη βλαπτική δύναμη των ηλιθίων ατόμων.
  5. Ένα ηλίθιο άτομο είναι ο πιο επικίνδυνος τύπος ανθρώπου και πιο επικίνδυνο από έναν κακοποιό.
Δημοσιεύθηκε στην Uncategorized. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Απάντηση