Οι βασικοί νόμοι της Ιστορίας

⇒ Μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες, αναλυτές και αρθρογράφοι ασχολούνται με τις αιτίες του σουνιτικού τζιχάντ και με το πώς θα προφυλαχθεί η Ευρώπη και ο δυτικός πολιτισμός γενικότερα. Επειδή οι διαπιστώσεις περί θρησκευτικού φανατισμού δεν αρκούν (υποστηρίζω και εγώ ότι δεν υπάρχει εκ του γράμματος του Κορανίου μετριοπαθές Ισλάμ) αλλά τα αίτια είναι πολύ βαθύτερα, ας ξαναθυμηθούμε τους βασικούς ιστορικούς νόμους που ισχύουν για κάθε κοινωνία και προσδιορίζουν εξαρτήσεις ανάμεσα στα γεγονότα, διαμορφώνοντας τη δράση των συντελεστών της Ιστορίας κατά περίπτωση, μέσα στο χώρο και στο χρόνο. Είναι προφανές δηλαδή ότι οι βασικοί ιστορικοί νόμοι φωνάζουν και για τις ευθύνες της Δύσης (βλέπε ΗΠΑ). Και ότι η λύση βρίσκεται στην Ανατολή και όχι στη Δύση. Με τη βοήθεια της Δύσης. Από το παλιό καλό βιβλίο “Εισαγωγή στις ιστορικές σπουδές” της Γ’ Λυκείου του ΟΕΔΒ, τη λεγόμενη κόκκινη ιστορία της Γ΄Δέσμης (1986, σ. 47) αντιγράφω:

1. Νόμος για τη σχέση ανθρώπου-φύσης.

Με την επέμβαση του ο άνθρωπος αλλάζει τη φύση, αλλά ταυτόχρονα αλλάζει και τη δική του φύση (σωματικά και διανοητικά: σωματική ρώμη, χρώμα, επινοητικότητα κτλ.).

2. Νόμος για τη σχέση οικονομικού και κοινωνικού στοιχείου.

Κάθε μεταβολή στο οικονομικό στοιχείο προκαλεί μεταβολή και στο κοινωνικό στοιχείο […]

3. Νόμος για τη σχέση κοινωνικού και πολιτιστικού στοιχείου.

Κάθε φορά που συμβαίνουν μεταβολές στο κοινωνικό στοιχείο μπορούμε να περιμένουμε και κάποια μεταβολή και στο πολιτιστικό (θεσμικό-ιδεολογικό) στοιχείο.

4. Νόμος για τη σύνδεση των στοιχείων της δομής.

Κανένα από τα στοιχεία της κοινωνικής πραγματικότητας (οικονομικό, κοινωνικό, πολιτιστικό) δεν μπορεί να υπάρχει αυτόνομα, αλλά στη συγχρονική αμοιβαία τους σχέση.

Δημοσιεύθηκε στην Uncategorized και χαρακτηρίσθηκε , , , , , . Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Απάντηση