Το Κοράνι και η βία

⇒ Δεν είναι μόνο ότι στο Κοράνι οι άντρες είναι ανώτεροι από τις γυναίκες, αφού «οι άντρες εξουσιάζουν τις γυναίκες επειδή ο Αλλάχ τους έκανε ανώτερους από τις γυναίκες και επειδή ξοδεύουν τα αγαθά τους για να τις συντηρήσουν. Οι καλές γυναίκες είναι υπάκουες. Κρύβουν τα απόκρυφα μέρη τους επειδή ο Αλλάχ τα έχει κρύψει». Ούτε ότι νομιμοποιείται η βία εναντίον των γυναικών με το να παρακινούνται οι άντρες «αυτές δε που φοβάστε πως είναι ανυπάκουες, να τις συμβουλεύετε, να τις στέλνετε σε χωριστά κρεβάτια και να τις χτυπάτε». Είναι ότι υποστηρίζεται το δίκαιο του σπαθιού εναντίον των απίστων, όπως π.χ:

8:12 – «Εγώ θα ρίξω τον τρόμο στις καρδιές των απίστων, να τους πάρετε τα κεφάλια και να κόψετε κάθε άκρη από τα δάκτυλά τους»

9:5 – «Έτσι, όταν οι ιεροί μήνες έχουν περάσει, στη συνέχεια να σκοτώνετε τους ειδωλολάτρες όπου τους βρείτε, και να τους αιχμαλωτίσετε και να τους πολιορκήσετε και να τους στήσετε παγίδες με κάθε μέσο, τότε αν μετανοήσουν και τηρούν την προσευχή και πληρώνουν το φόρο αφήστε τους ελεύθερους».

→ Ο ισχυρισμός δηλαδή πολλών ότι το Κοράνι εμπνέει μόνο τη βία στο πλαίσιο της αυτοάμυνας δεν ισχύει. Το ιστορικό πλαίσιο στους πιο πάνω  στίχους είναι η Μέκκα με τους ειδωλολάτρες που υποτάχθηκαν στον Μωάμεθ και δεν αποτελούσαν απειλή, ούτε βρισκόντουσαν υπό απειλή οι μουσουλμάνοι, προς τους οποίους απευθύνονται οι στίχοι.

⇒ Στίχοι βίας δεν υπάρχουν βέβαια μόνο στο Κοράνι αλλά και στην Παλαιά Διαθήκη. Με μια ουσιαστική διαφορά όμως. Στο Κοράνι είναι ως επί το πλείστον αορίστου χρόνου, πράγμα που σημαίνει ότι δεν περιορίζονται από το ιστορικό πλαίσιο του περιβάλλοντος κειμένου και της εποχής. Είναι μέρος του αιώνιου και αμετάβλητου λόγου του Αλλάχ. Συχνά είναι διφορούμενοι,  πράγμα που δύσκολα συνάδει με έναν ξεκάθαρο εντολέα και κήρυκα της αγάπης Θεό. Γιατί, το Κοράνι δεν το ακολούθησε κανένα «Νέο Κοράνι», όπως την Π.Δ. η Καινή Διαθήκη με το «αγαπάτε αλλήλους».

Δημοσιεύθηκε στην Uncategorized και χαρακτηρίσθηκε , . Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Απάντηση