Φασεν γιορ σητμπελτς

Τετάρτη, 08/07/2015

Αρίστος Δοξιάδης, 06/07/2015, από το προφίλ του στο Facebook:

“Προσπαθώ να σκεφτώ πώς θα ήταν μια συμφωνία που διασφαλίζει οτι έχουμε τράπεζες ανοιχτές, δεν έχουμε πρωτογενές έλλειμμα στον προϋπολογισμό, και το ΑΕΠ αυξάνεται. Δεν μου βγαίνει.

Ότι συζητούσαμε μέχρι τώρα έχει ανατραπεί από το γεγονός οτι έκλεισαν οι τράπεζες πριν λίγες μέρες. Κανένας στην κυβέρνηση δεν έχει καταλάβει οτι αυτό αλλάζει τελείως το τοπίο (εκτός ίσως από αυτούς που ήθελαν πάντα να φύγουμε από το ευρώ).

Το κλείσιμο των τραπεζών κλονίζει τόσο πολύ την εμπιστοσύνη, που δεν μπορούν να ξανανοίξουν χωρίς πολύ μεγάλη στήριξη από την ΕΕ (ΕΚΤ ή ESM). Η στήριξη δεν μπορεί να δοθεί χωρίς συνολική συμφωνία 18 κοινοβουλίων. Αυτοί, με βάση τις μέχρι τώρα συζητήσεις, θα συμφωνήσουν σε στήριξη μόνο αν η Ελλάδα παρουσιάσει δημοσιονομικά μέτρα που θα φέρουν πρωτογενές πλεόνασμα.

Αλλά με την ύφεση που φέρνει το κλείσιμο των τραπεζών, το πλεόνασμα είναι αδύνατο να έρθει από φόρους, γιατι δεν υπάρχει φοροδοτική ικανότητα. Ισως μπορεί να έρθει από περικοπές δαπανών, που όμως δεν θα δεχτεί το πολιτικό σύστημα (καλώς ή κακώς).

Και σίγουρα, όπως έδειξε και η εμπειρία των δύο μνημονίων, όταν η ύφεση βαθαίνει, το να ζητάς πλεόνασμα εντείνει το πρόβλημα.

Απόλυτο αδιέξοδο λοιπόν, που ξεκινά από την εγκληματική απόφαση Τσίπρα-Βαρουφάκη να ανακόψουν τις ανοδικές τάσεις του 2014, και ιδίως, να αφήσουν να τελειώσει το προηγούμενο Πρόγραμμα Στήριξης χωρίς να έχουν συμφωνήσει για το επόμενο.

ΟΙ δηλώσεις των Ευρωπαίων για ανθρωπιστική βοήθεια ίσως είναι ένας τρόπος να βγούμε (προσωρινά) από αυτό το αδιέξοδο. Θα ρίξουν κάποια χρήματα στη ελληνική αγορά (μέσα από την ενίσχυση των πιό αδύναμων) με την ελπίδα να αναχαιτίσουν την ύφεση. Χωρίς να χρειαστεί απόφαση των 18 κοινοβουλίων για ένα νέο μνημόνιο. Αλλά αυτό μεταθέτει το πρόβλημα για λίγους μήνες. Μετά;

Μπλέξαμε πολυ άσχημα. Μετά από τους ηλίθιους χειρισμούς του Ιουνίου, δεν βλέπω λύση, όσο κι αν τώρα προσπαθήσει να τα μαζέψει η κυβέρνηση.

Φασεν γιορ σητμπελτς.”

Δημοσιεύθηκε στην Uncategorized. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Απάντηση