Φασιστική λογική

Αυτή η φασιστική λογική του αλλοπρόσαλλου Τραμπ περί Νορμανδίας και Κούρδων που δεν βοήθησαν (αν μπορεί, μάλιστα, με τους όρους της τυπικής λογικής να θεωρηθεί ως τέτοια) είναι διάχυτη παντού, και εις την ημεδαπήν πολύ περισσότερο.

Εκεί καταλήγει κανείς, όταν αποφασίζει εκ προοιμίου με περισσή οίηση, ποιο είναι το σωστό και ποιο το το λάθος, ποιο το καλό και ποιο το κακό, τι είναι πατριωτισμός και τι όχι. Ή με ποιο καλύτερο τρόπο μπορεί να κάνει τη δουλειά του και πώς θελει να τακτοποιήσει τις μπίζνες του – οι άλλοι ας το βουλώνουν. Όμως, αυτή η φασιστική λογική όταν εμφανίζεται μεταξύ των κοινών θνητών, είναι ίσως πολύ πιο επικίνδυνη.

Αυτή τη φασιστική “λογική” σας διαβεβαιώ ότι την έχω εισπράξει αφειδώς και προσωπικά. Δηλαδή: γιατί έκανες αυτό, ενώ έπρεπε να υπερασπίζεσαι το άλλο, γιατί ήσουνα εκεί, ενώ έπρεπε να ήσουνα εδώ, γιατί ενδιαφέρεσαι για το ένα και γιατί όχι το άλλο. Εκεί καταντούν άνθρωποι που κάνουν αδιανόητες συσχετίσεις και ανιστόρητους συνειρμούς. Που δεν βλέπουν πέρα από τη μύτη τους. Είναι όσοι δεν κατανόησαν ποτέ, τι σημαίνουν ανθρώπινα δικαιώματα και ελευθερία στην άποψη. Είναι εκείνοι, που το μόνο που θέλουν ως αρθρωμένο λόγο είναι η Αστυνομία της Σκέψης, όπως θα έλεγε ο Όργουελ – και αυτή καθ’ υπόδειξιν άλλων.

Δημοσιεύθηκε στην Uncategorized. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Απάντηση