Για την επιλογή Διευθυντών Εκπαίδευσης

⇒ Η Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κρήτης ανακοίνωσε χτες το βράδυ τον πίνακα με την τελική μοριοδότηση των υποψηφίων στους νομούς της Κρήτης για τις τέσσερις θέσεις του Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Είχα την εξαιρετική τιμή να είμαι συνυποψήφιος με άλλους οκτώ εκλεκτούς συναδέλφους στο Νομό Ηρακλείου. Κατά την πρώτη φάση της διαδικασίας ήμουν πρώτος με 20,75 αντικειμενικά μετρήσιμα μόρια (3-4 ήμασταν όλοι κι όλοι στην Ελλάδα) με πολύ μεγάλη μάλιστα διαφορά από τους άλλους. Πρώτος παρέμεινα και στη δεύτερη φάση, μετά δηλαδή τη μυστική ψηφοφορία των διευθυντών και υποδιευθυντών, πάλι με μεγάλη διαφορά. Είκοσι δύο (22) συνάδελφοι με τίμησαν με την ψήφο τους. Στην τρίτη φάση, στη φάση της συνέντευξης, το πενταμελές και διορισμένο κατά τα τρία πέμπτα Ανώτερο Περιφερειακό Υπηρεσιακό Συμβούλιο (ΑΠΥΣΔΕ) Κρήτης με αντάμειψε μεγαλόψυχα για τα 27 χρόνια υπηρεσίας στις σχολικές αίθουσες, για τη θητεία μου ως διευθυντής στο 5ο Γενικό Λύκειο του Ηρακλείου και την σε διάστημα τριών χρόνων – με τη σκληρή και επίμονη συνεργασία των συναδέλφων – αύξηση του μαθητικού του δυναμικού κατά 50%, για το διδακτορικό μου με άριστα στην κοινωνιογλωσσολογία και τη διάλεκτο στην εκπαίδευση, για το δεύτερο πτυχίο μου στην Κολωνία της Γερμανίας με κύριο αντικείμενο την ιστορικοσυγκριτική γλωσσολογία, για τις πιστοποιημένες γλώσσες Γ’ επιπέδου, για το επιστημονικό, συγγραφικό και λογοτεχνικό μου έργο, για τις δημοσιεύσεις μου, για τις δύο υποτροφίες και τις βραβεύσεις, για τη θητεία μου ως επιμορφωτής φιλολόγων, για τη δουλειά μου ως αξιολογητής σχολικών βιβλίων, για την κοινωνική μου προσφορά, για την ψήφο των συναδέλφων μου, αλλά πάνω απ’ όλα για την αγωνιώδη και τίμια πριν από ένα χρόνο κραυγή μου «ΕΞΩ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ». Για όλα αυτά με αντάμειψε με ένα γενναίο, καλοζυγισμένο, αγχωτικό και φοβισμένο 10,28. Με βαθμούς (κατά φθίνουσα σειρά) 13,4 και 11, 10, 9, 8 δίκην αλληλοκάλυψης… Με ενθάρρυνε δηλαδή, βάζοντάς μου έναν από τους χαμηλότερους και σπανιότερους πανελλαδικά βαθμούς, ώστε να συνεχίσω να είμαι «αέρας που περνά μέσα στης πόλης τα στενά και κάνει τα κλειστά παράθυρα να τρίζουν».

Δημοσιεύθηκε στην Uncategorized και χαρακτηρίσθηκε , . Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

4 απαντήσεις στο Για την επιλογή Διευθυντών Εκπαίδευσης

  1. Ο/Η Picilopi λέει:

    Θεωρήστε τιμητική την απόρριψή σας από ένα σύστημα που που ζητά βαστάζους και υποτακτικούς και σημειώστε και τον άλλο στίχο του συγκεκριμένου τραγουδιού: “……Γιατί είμαι αύρα εσπερινή, πνοή καθάρια ζωντανή, που κάνει τα γερμένα φύλλα να θροΐζουν.”

  2. Ο/Η Νίκος Τ. λέει:

    Αναλογιζόμενος τις διαδικασίες για την εκλογή του προϊσταμένου Β/θμιας εκπαίδευσης σκέφτομαι μήπως ο μεσαίωνας δεν έφυγε ακόμα από την Ελλάδα;
    Η όλη διαδικασία μου θύμισε λίγο την δημοκρατική εκλογή του ηγέτη της βόρειας Κορέας τι την ήθελαν αυτή την επίφαση της δημοκρατικής διαδικασίας αφού ήθελαν να λειτουργήσουν καθεστωτικά .
    Γιατί έπρεπε δηλαδή να εμπλακεί η εκπαιδευτική κοινότητα σε αυτή την φαρισαϊκή διαδικασία της ψηφοφορίας και ακολούθως της συνέντευξης .
    Σκεφτείτε ότι αφού αυτά γίνονται στην εκπαίδευση τι γίνεται στους άλλους τομείς της δημόσια διοίκησης .

  3. Ο/Η Χριστόφορος Αρβανίτης λέει:

    Κι όμως, αυτός ο εκπαιδευτικός βαθμολογήθηκε από την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κρήτης και το Ανώτερο Περιφερειακό Υπηρεσιακό Συμβούλιο (ΑΠΥΣΔΕ) Κρήτης με έναν από τους χαμηλότερους και σπανιότερους πανελλαδικά βαθμούς. 10,28. Όπως θα δείτε η “ανατροπή” των μετρήσιμων αντικειμενικών μορίων έγινε κατά τη διαδικασία της συνέντευξης, δηλ κατά τη “κατάθεση” των υποκειμενικών. Το λογικό και αξιοκρατικό θα ήταν τα μέλη του ΑΠΥΣΔΕ να κινηθούν στο όριο των αντικειμενικών μορίων ή το πλέον λογικό θα ήταν η υποκειμενική αξιολόγηση να διασφαλίσει όσον το δυνατόν την συμμετοχικότητα των εκλεκτών συναδέλφων, αναδεικνύοντας τη συνέντευξη σε βασικό εργαλείο ποιοτικής δημοκρατικής αξιολόγησης. Πιστεύω πως μια τέτοια διεργασία δεν υπήρξε. Η τελική επιλογή μπορεί να οδήγησε έναν εκλεκτό συνάδελφο στη θέση του προϊσταμένου, αλλά αφήνει πολλά παράθυρα δημοκρατικότητας και αντικειμενικών ερωτημάτων ανοικτά. Κρίμα. Μιά τέτοια θεσμική διαδικασία δεν θα έπρεπε να τίθεται σε τροπική αμφισβήτηση.

Απάντηση