Εάν η κινδυνολογία είχε εμβόλιο…

Ανοίγουν και πάλι τα σχολεία τη Δευτέρα, 13 Σεπτεμβρίου. Τώρα θυμάμαι τους περυσινούς δικαιολογημένους φόβους μας, πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς, για την πανδημία. Θυμάμαι όμως και τις κουβέντες για την επικείμενη καταστροφή που θα έφερνε τα πάνω κάτω. Περίπου τα ίδια ακούω και διαβάζω από μερικούς και φέτος.  Επαναλαμβάνεται η ίδια καταστροφολογική πρόβλεψη για ένα θέμα παγκόσμιο. Η απώλεια της ψυχραιμίας είναι κακός σύμβουλος. Εάν η κινδυνολογία του παραλογισμού είχε εμβόλιο, θα αποκτούσαμε σίγουρα προ πολλού ανοσία. Επειδή όμως ένα τέτοιο εμβόλιο δεν πρόκειται να υπάρξει, πρέπει να πάρουμε άλλα μέτρα.  Τα μέτρα λοιπόν που παίρνει κάθε χώρα είναι η συνισταμένη κρατικών, οικονομικών και κοινωνικών μεταβλητών που μετρούν κέρδη και ζημιές για τη ψυχοσωματική υγεία του συνολικού πληθυσμού. Επιθυμητές ιδεατές κοινωνίες, οικονομίες και κράτη δεν χτίζονται εν μιά νυκτί. Γι’ αυτό πρέπει να προσέχουμε όλοι μας.

Διαβάζω και ξαναδιαβάζω τα μέτρα για το άνοιγμα των σχολείων, προσπαθώντας να αφομοιώσω το κατά δύναμιν. Έχω ένα κόμπο στο στομάχι. Αναμφίβολα, όλοι ανησυχούμε. Φέτος η κατάσταση είναι όντως διαφορετική. Είναι πράγματι πολύ πιθανόν με το άνοιγμα να έχουμε μεγάλη έξαρση κρουσμάτων, αφού ο ιός πλέον δεν κάνει διακρίσεις. Θα γίνονται και ασυγκρίτως περισσότερα τεστ. Ας ακούσουμε τη λογική των αριθμών -ως το συντομότερο δρόμο για τον εγκέφαλο- και ας εμβολιαστούμε, εάν δεν το έχουμε κάνει ήδη, για να περάσουμε με συντριπτικές πιθανότητες επιτυχίας τον μονόδρομο αυτής της δοκιμασίας. Ας εφαρμόσουμε με ευλάβεια τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Με έλεγχο του εαυτού μας. Είναι αστείο να συζητείται και να ζητείται «ασφαλές» δήθεν άνοιγμα σχολείων. Δεν υπάρχει τέτοια δυνατότητα, ούτε μπορούμε να μπούμε όλοι σε προσωπική θερμοκοιτίδα. Η πανδημία προφανώς δεν υπογράφει συμβόλαιο με κανέναν. Με την εμπειρία της τηλεκπαίδευσης την περυσινή χρονιά, όσοι μιλάμε συνέχεια με γονείς, καταλαβαίνουμε τι σημαίνει για την οικογένεια διά ζώσης σχολείο.

Εύχομαι σε όλο τον μαθητόκοσμο και στους συναδέλφους μια υγιή, δημιουργική σχολική χρονιά σε πνεύμα ηρεμίας, αγάπης, αλληλοβοήθειας και αισιοδοξίας.

Δημοσιεύθηκε στην Uncategorized και χαρακτηρίσθηκε , , . Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Απάντηση