Σία, κουράγιο

Η κυρία Σία Αναγνωστοπούλου ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο της διαβεβαιώνοντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον ελληνικό λαό ότι θα τηρεί τους νόμους και το Σύνταγμα, υπηρετώντας το γενικότερο συμφέρον του ελληνικού λαού. Απλό, σαφές, κατανοητό.

Η Σία Αναγνωστοπούλου, αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας, δήλωσε ότι δεν είναι οι καταλήψεις που μας έφεραν σε αυτήν την κατάσταση. Πάτησε νάρκη η υπουργός, λέγοντας ότι πιο χυδαίο, ότι πιο λαϊκίστικο. Και η καταπάτηση δασών δεν ευθύνεται για την κρίση. Πρέπει να την επιτρέψουμε; Αν κάτι μας έφερε σε αυτήν την κατάσταση, είναι η μικρή ή η μεγάλη ανοχή στην ανομία. Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει και ουσιαστική διαφορά στο μέγεθος της ανομίας που γίνεται αποδεκτή από το κράτος. Σκοπός του κράτους είναι, μεταξύ άλλων, η διατήρηση των νόμων. Ετσι και αφήσει μία κλωστή, θα του ξηλωθεί το πουλόβερ.

 

«Οι καταλήψεις ποτέ δεν δημιούργησαν την κρίση, έχουμε καταλήψεις από τη μεταπολίτευση, άλλα μας οδήγησαν στην κρίση, άλλα φαινόμενα μας φτάσανε εδώ που μας φτάσανε»

Τι είναι οι καταλήψεις; Η Σία Αναγνωστοπούλου λέει ότι είναι αποτέλεσμα της έλλειψης δημοσίου χώρου. Αυτό είναι μία ανάγνωση. Το βέβαιον είναι πώς πρόκειται για ωμή καταπάτηση δημοσίων κτιρίων και του δικαιώματος στην ιδιοκτησία, αν πρόκειται για ιδιωτικά κτίρια. Για να το θέσω ελαφρώς διαφορετικά, η κυρία Αναγνωστοπούλου δεν μπορεί να επαναλάβει τα ίδια μπροστά στον ιδιοκτήτη ενός κτιρίου που βρίσκεται υπό κατάληψη. Δεν γίνεται, δηλαδή, να του λέει ότι αυτό συμβαίνει επειδή δεν υπάρχουν δημόσιοι χώροι και, τέλος πάντων, είναι προτιμότερο αυτό από όσα γίνονται στη Γαλλία.

«Ξαφνικά μας πείραξαν οι καταλήψεις; Προτιμώ τις καταλήψεις από αυτά που γίνονται στη Γαλλία στη Γερμανία και αλλού στην Ευρώπη»

Και εντάξει, το βλακώδες που λέει περί Γαλλίας αφορά αυτή που εκτίθεται και εκείνον που την κρατάει στη θέση της. Ομοίως, αν την απασχολεί η έλλειψη δημοσίων χώρων, μπορεί να αναλάβει πρωτοβουλία για τη δημιουργία τους. Στο υπουργείο Παιδείας είναι, ας ανοίξει σχολεία για να μπουν μέσα «τα παιδιά». Αρκεί, βέβαια, να αναλάβει τα έξοδα. Για αυτό και θα είχε εξαιρετικό ενδιαφέρον να βλέπαμε τι θα συμβεί έτσι και κάποιος εισαγγελέας αποφασίσει να ελέγξει την κατάσταση και το ιδιοκτησιακό καθεστώς κτιρίων που βρίσκονται υπό κατάληψη. Εχει, για παράδειγμα, ευθύνη ο υπουργός που δεν προβαίνει σε καμία ενέργεια, ενώ κτίριο που εποπτεύει πολιτικά βρίσκεται υπό κατάληψη;

«Οταν λείπει ο δημόσιος χώρος, οι άνθρωποι πρέπει να βρουν δημόσιο χώρο»

Είναι πολύ πιθανό να μην καίγεται καρφάκι περί καταλήψεων στην κυρία Αναγνωστοπούλου. Τα λέει για να τα ακούει το 3% που αποτελεί τον στενό πρωταρχικό πυρήνα του ΣΥΡΙΖΑ. Ομως κάποια στιγμή θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν με ποιον είναι και που πάνε. Ας δουν τον ίδιο πολιτικό ψυχολόγο που είδαν η Ζωή με το Λαφαζάνη και οι άνθρωποι πήραν σαφείς αποφάσεις και αποστάσεις. Δεν είναι δυνατόν ολόκληρη κυβέρνηση να μην καταδικάζει το μπάχαλο στη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης. Δεν γίνεται να εκδηλώνεις διαχρονικά ευαίσθητα αντανακλαστικά για όλους, εκτός από τους πολίτες που εκκλησιάζονται. Το πιο σημαντικό: δεν γίνεται να τίθεται προς συζήτηση η τήρηση της νομιμότητας. Ναι, είναι δύσκολο να το αποδεχθούν, το έγραψε και η «Αυγή». Ας σφίξουν όμως τα δόντια ακόμα λίγο. Για την πατρίδα.”

Δημοσιεύθηκε στην Uncategorized και χαρακτηρίσθηκε , . Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Απάντηση