Η ομοσπονδία Κλασικών Σπουδών για τα Αρχαία Ελληνικά

→ O ιταλός Φράνκο Μοντανάρι, πρόεδρος της διεθνούς Ομοσπονδίας Κλασικών Σπουδών, ο οποίος έχει εκδώσει μάλιστα το «Λεξικό της Ελληνικής Γλώσσας» ως επικεφαλής ομάδας 30 ερευνητών καθηγητών και έχει κάνει πάνω από 150 επιστημονικές δημοσιεύσεις και μελέτες πάνω στην Αρχαία Ελληνική αλλά και τη Νέα Ελληνική γλώσσα σε επιστολή του προς τον υπουργό Παιδείας αναφέρει τα εξής για την υποβάθμιση των Αρχαίων Ελληνικών:

«Αγαπητέ Κύριε,

Σας γράφω εκ μέρους της FIEC (της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κλασικών Σπουδών), η οποία περιλαμβάνει όλες τις μείζονες Εταιρείες Κλασικών Σπουδών ανά τον κόσμο.

Θα ήθελα να υπογραμμίσω τα εξής:

Α. Τα προηγούμενα δύο χρόνια, η Ομοσπονδία μας πληροφορήθηκε, με μεγάλη έκπληξη και βαθειά ανησυχία, την συνεχή μείωση και υποβάθμιση της διδασκαλίας των Κλασικών Σπουδών στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση της Ελλάδος

Β. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πρόσφατη υπουργική απόφαση στις τρεις Τάξεις του Γυμνασίου η διδασκαλία της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας ελαττώθηκε κατά μία ώρα.  Ιδιαιτέρως, στην Πρώτη και Δευτέρα Τάξη η διδασκαλία των Αρχαίων Ελληνικών ελαττώθηκε κατά τρεις ώρες (μία ώρα στην Πρώτη και δύο ώρες στην Δευτέρα Τάξη), ενώ η διδασκαλία των Λατινικών καταργήθηκε στην Δευτέρα και περιορίστηκε στην Τρίτη Τάξη μόνον για τους υποψηφίους των Ανθρωπιστικών Σπουδών στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Παρομοίως, παύει να διδάσκεται ο Επιτάφιος λόγος του Περικλέους στην Τρίτη Τάξη του Λυκείου και αυτό στερεί από τους μαθητές την γνωριμία με τις αξίες αυτού του μοναδικού κειμένου.

Γ. Κατά το τρέχον έτος πληροφορούμεθα ότι επαπειλείται μία περισσότερο ριζική υποβάθμιση των Κλασικών Σπουδών, δεδομένου ότι ο επικεφαλής της Επιτροπής για τον Διάλογο στην Εκπαίδευση έχει προτείνει την κατάργηση της διδασκαλίας των αρχαίων ελληνικών κειμένων από το πρωτότυπο στο Γυμνάσιο και τον περιορισμό της στο Λύκειο μόνον για όσους επιθυμούν να ακολουθήσουν Ανθρωπιστικές Σπουδές στην Ανωτάτη Εκπαίδευση.

Με βάση τα παραπάνω:

Α. Τα μέτρα (του υπουργείου Παιδείας για τα Αρχαία Ελληνικά) θα επιφέρουν βαρύ πλήγμα στην Κλασική Παιδεία: εάν τελικά εφαρμοστούν στην Ελλάδα, την γενέτειρα του Κλασικού Πολιτισμού, θα αποδυναμώσουν σημαντικά τις ικανότητες των νεώτερων γενεών στην προφορική και γραπτή επικοινωνία, στην σαφήνεια της έκφρασης και στην κριτική σκέψη.

Β. Αυτό είναι ό,τι πιο ατυχές, διότι τέτοιου είδους μέτρα ευρίσκονται σε πλήρη αντίθεση προς την πρακτική που υιοθετείται σε πολλές χώρες, όπου η διδασκαλία των κλασικών γραμμάτων έχει αναγνωρισθεί ως σημαντικό εργαλείο για την γνώση της κοινής μας αφετηρίας στην γλώσσα και τον πολιτισμό»

Δημοσιεύθηκε στην Uncategorized και χαρακτηρίσθηκε , , , . Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Απάντηση