Σώπα δάσκαλε ν’ ακούσουμε το πουλί!

Διαβάζω σε μια γρήγορη ανάγνωση το ολόφρεσκο ΦΕΚ 388/27-01-2023 για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών. Σελίδα 5, άρθρο 4 (Πεδία και κριτήρια της αξιολόγησης του έργου των εκπαιδευτικών), παράγραφος 1, πεδίο Α1: γενική και ειδική διδακτική του γνωστικού αντικειμένου.

Στην υποπερίπτωση αγ) Διδακτική μεθοδολογία και πρακτικές, αναφέρεται μεταξύ άλλων επί λέξει ότι το έργο του αξιολογούμενου αξιολογείται ως μη ικανοποιητικό, όταν εξακριβωθεί και τεκμηριωθεί αιτιολογημένα «ελλιπής προσοχή πολλών μαθητών είναι ελλιπής και αρκετοί περισπασμοί, λόγω αναντίστοιχου σχεδιασμού με τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητές των μαθητών».

Εκτός του ότι προφανώς κάτι δεν πάει καλά στη σύνταξη -με την επανάληψη του «ελλιπής» μετά το «είναι»- μου φαίνεται πολύ δύσκολο να «τεκμηριωθεί» κάτι τέτοιο. Ακόμα και αν ο εκπαιδευτικός είναι τόσο ανίκανος ώστε να βγάζει μόνος του τα μάτια του, δεν θα είναι ποτέ αιτιολογημένο ότι αυτή είναι η αιτία, δεν θα ξέρουμε αδιαμφισβήτητα ποια είναι η αιτία και ποιο το αποτέλεσμα. Δεν έχουμε εδώ να κάνουμε ούτε με φυσικές επιστήμες, ούτε με μαθηματικά. Να υπενθυμίσω ότι υπάρχει και η παράμετρος μαθητής, που δεν οδηγείται αιτιοκρατικά – άρα γιατί θα πρέπει να φταίει αιτιολογημένα ο εκπαιδευτικός; Όσοι γνωρίζουμε την παιδική και εφηβική μαθητική ψυχή, καταλαβαίνουμε. Πολλοί οι εξωγενείς παράγοντες. Εδώ θυμάμαι το καζαντζακικό «σώπα δάσκαλε ν’ ακούσουμε το πουλί»! Κατά την άποψή μου λοιπόν, η υποπερίπτωση αυτή θέλει τουλάχιστον αναμόρφωση. Αμφιβάλλω όμως ισχυρά, αν θα έπρεπε να υπάρχει και καθόλου. Υπερκαλύπτεται αλλού.

Είναι και άλλα πολλά. Συνεχίζω την ανάγνωση. Ζαλίστηκα. Είμαι σίγουρος ότι δεν φταίει η χθεσινοβραδινή κρασοκατάνυξη με τους αγαπητούς μου συναδέλφους, κατά την κοπή της πίτας του 2ου Γενικού Λυκείου.

Ύστερα ήρθε πιο κάτω (άρθρο 11, παρ. 5) και αυτό το «οψιγενή» για να με αποτελειώσει: «Οι αξιολογούμενοι δύνανται να προσκομίσουν συμπληρωματικά τεκμήρια, ανεξαρτήτως αν τους ζητηθούν από τους αξιολογητές τους, ακόμη κι αν δεν είναι οψιγενή, για τη διαμόρφωση πληρέστερης εικόνας εκ μέρους των αξιολογητών…».

Δημοσιεύθηκε στην Uncategorized. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Απάντηση