Ποιος έχει μεγαλύτερη εξουσία, ο Πρόεδρος της Βουλής ή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας;

Στο πολιτειακό μας σύστημα, πρακτικά και ουσιαστικά ποιος έχει μεγαλύτερη εξουσία, ο Πρόεδρος της Βουλής ή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας;

Ο Πρόεδρος της Βουλής είναι επικεφαλής της νομοθετικής εξουσίας. Έχει την αρμοδιότητα να οργανώνει και να διευθύνει τις εργασίες της, να συντονίζει τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες, να εγγυάται την ομαλή λειτουργία της Βουλής και τη διατήρηση της τάξης κατά τις συνεδριάσεις, να διαχειρίζεται την ατζέντα των νομοθετικών διαδικασιών και των συζητήσεων, να ελέγχει τη σωστή εφαρμογή του κανονισμού. O Πρόεδρος της Βουλής περιορίζεται εντός του πλαισίου της Βουλής και της νομοθετικής διαδικασίας. Τι είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας; Είναι ο ανώτατος πολιτειακός άρχων και εκφραστής της ενότητας του κράτους, σύμφωνα με το Σύνταγμα. Υπογράφει και επικυρώνει τους νόμους που ψηφίζονται από τη Βουλή, ορίζει την ημερομηνία εκλογών, διαλύει τη Βουλή και αναθέτει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης σε περίπτωση κρίσης, εκδίδει διατάγματα, κυρίως κανονιστικά, είναι ο συμβολικός αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων και ο συμβολικός εκπρόσωπος του κράτους σε διεθνές επίπεδο. Η εξουσία του περιορίζεται σε διαδικαστικό επίπεδο, καθώς οι περισσότερες πράξεις του απαιτούν τη συνυπογραφή του πρωθυπουργού ή άλλων υπουργών. 

Ο Πρόεδρος της Βουλής επομένως έχει μεγαλύτερη πρακτική εξουσία, καθώς επηρεάζει άμεσα τη νομοθετική διαδικασία, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για τη λειτουργία του κράτους, επειδή μπορεί να διαμορφώσει συζητήσεις και περιεχόμενα. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει συμβολική εξουσία, με μεγαλύτερο μεν θεσμικό και συμβολικό ρόλο, αλλά η επιρροή του είναι περιορισμένη, λόγω του κοινοβουλευτικού μας συστήματος. Ποιο είναι το συμπέρασμα; Στην πράξη, ο Πρόεδρος της Βουλής έχει μεγαλύτερη άμεση επιρροή. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκπροσωπεί μεν τον ενιαίο χαρακτήρα του κράτους, το περιεχόμενο του οποίου όμως συνδιαμορφώνεται από άλλους θεσμούς.

Στο προκείμενον. Θεωρώ ότι υπάρχουν πολλοί σοβαροί και κατάλληλοι άνθρωποι, ανεξάρτητα από την πολιτική τους προέλευση, που θα μπορούσαν να προταθούν για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Είναι θέμα που σχεδόν δεν με απασχολεί. Το Σύνταγμα δεν αφήνει και πολλά περιθώρια. Σημασία έχουν τα πρόσωπα και όχι το «γύρω γύρω όλοι, στη μέση ο Μανόλης» κατά το παίγνιον του καθενός. Το ότι τα πάντα είναι ασκήσεις ισορροπιών, δεν αμφισβητείται. Με νοιάζει όμως η ειλικρίνεια, και ιδού η απορία μου. Αναγνωρίζεις μεν επανειλημμένα και με ευρύτατη πλειοψηφία ότι ο κ. Τάδε ως Πρόεδρος της Βουλής έκανε πολύ καλά τη δουλειά του. Και τι σημαίνει έκανε πολύ καλά τη δουλειά του; Σημαίνει ότι συμπεριφέρθηκε με ισότητα, χωρίς διακρίσεις, δεν ήταν κομματάρχης, δεν εκμεταλλεύτηκε τη θέση του, ήταν ενωτικός. Εγγυήθηκε τους κανονισμούς και τους τήρησε, από μία θέση με πρακτική εξουσία και άμεση επιρροή μεγαλύτερη από αυτή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Αυτόν λοιπόν δεν τον θέλεις για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ως μικροκομματικό και ακατάλληλο, όπως λες. Μπορεί να έχεις δίκαιο, αλλά έχεις δύο μέτρα και δύο σταθμά. Είναι ακατανόητη η λογική σου. Αυτή είναι και εμένα η άποψή μου για ένα θέμα που σε πολύ λίγο καιρό θα παρέλθει, όπως και τόσα άλλα μικρομέγαλα. Δεν είναι για το ευλογημένος ο ερχόμενος αλλά για το ωσαννά μέχρι το σταυρωθήτω.

Δημοσιεύθηκε στην Uncategorized. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Απάντηση