Η τιμωρία των μαθητών λόγω καταλήψεων

⇒ Δεν θα μπορούσα να διαφωνήσω με την πρόθεση του υπουργείου Παιδείας να καταργήσει την Πράξη Νομοθετικού περιεχομένου του 2000 (ΠΝΠ) που αναφερόταν στη παρεμπόδιση της λειτουργίας των σχολείων λόγω μαθητικών καταλήψεων και όριζε ρητώς ότι «όποιος καθ’ οιονδήποτε τρόπο παρεμποδίζει, διαταράσσει ή διακόπτει την ομαλή λειτουργία των δημόσιων σχολείων πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ή παρανόμως παραμένει στους χώρους λειτουργίας αυτών, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον έξι μηνών. Η ποινική δίωξη των υπαιτίων ασκείται αυτεπαγγέλτως». Το υπουργείο Παιδείας δικαιολογεί την ενέργειά του αυτή ως αναγκαία για να «προστατευθούν οι ανήλικοι από ιδιαίτερα ψυχοφθόρες διαδικασίες ενώπιον της ποινικής δικαιοσύνης λόγω των δημοκρατικών διεκδικήσεων  τους». Και επισημαίνει: «άλλωστε η τέλεση αξιοποίνων πράξεων στο χώρο του σχολείου τιμωρείται από τις διατάξεις του ποινικού κώδικα που αφορούν τόσο τους μαθητές όσο και τους γονείς ανήλικων μαθητών οι οποίοι παραλείπουν να τους εμποδίσουν από την τέλεση των αξιοποίνων πράξεων». Πολύ σωστή η επισήμανση και υπενθύμιση αυτή. Πρώτον, οι μαθητές εξακολουθούν να τελούν υπό τον έλεγχο του νόμου σε περίπτωση τέλεσης «αξιοποίνων πράξεων στο χώρο του σχολείου». Δεύτερον, και σημαντικότερο ίσως, το ίδιο ισχύει και για τους γονείς των μαθητών που «παραλείπουν να τους εμποδίσουν από την τέλεση των αξιοποίνων πράξεων». Εδώ είναι προφανής η υποχρέωση της διεύθυνσης του σχολείου να κρατά ενήμερους τους γονείς για την εν γένει συμπεριφορά των παιδιών τους, υπενθυμίζοντάς τους τη δια νόμου υποχρέωση που έχουν ως κηδεμόνες ανηλίκων. Γενναία παραδοχή εκ μέρους των ιθυνόντων.

→ Κάποιες παρατηρήσεις όμως είναι απαραίτητες:

α) η ΠΝΠ δεν αναφερόταν ρητώς σε μαθητές άλλα σε όποιον «καθ’ οιονδήποτε τρόπο παρεμποδίζει, διαταράσσει ή διακόπτει». Προφανώς εννοούσε και άλλους. Οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ γνωρίζουν τι κάνει νιάου νιάου στα κεραμίδια – δεκαετίες τώρα.

β) το εάν οι καταλήψεις σχολείων εντάσσονται στις «δημοκρατικές διεκδικήσεις» των μαθητών είναι κάτι που σηκώνει πολλή και σοβαρή κουβέντα.

γ) ερώτημα είναι, εάν τελικά η κατάργηση της περιττής και από πολλούς ποικιλοτρόπως ερμηνευθείσας (εντός και εκτός της μαθητικής κοινότητας) ΠΝΠ θα εκληφθεί από μαθητές και μη με τον τρόπο που ελπίζει το υπουργείο Παιδείας ή εάν θα αποτελέσει την ατιμωρητί απαρχή του «κάνε και συ μια κατάληψη, τώρα μπορείς».

Δημοσιεύθηκε στην Uncategorized και χαρακτηρίσθηκε , . Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Απάντηση