Δύνανται να παρέχουν σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση

Δημοσιεύτηκε χτες η Υπουργική Απόφαση (57233/Υ1, ΦΕΚ 1859/15-5-2020) για τη «σύγχρονη εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση», όπου αποφασίζεται ότι:

«1. Όλως εξαιρετικά και μέχρι τη λήξη του τρέχοντος διδακτικού έτους 2019-2020, οι σχολικές μονάδες της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης δύνανται να παρέχουν σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση (δηλαδή απευθείας μετάδοση μαθήματος σε πραγματικό χρόνο από εκπαιδευτικό με τη χρήση κατάλληλων μέσων τεχνολογίας).

Η σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση δύναται να πραγματοποιείται …» κλπ κλπ, όπου εν συνεχεία εξειδικεύεται λεπτομερώς η απόφαση.

Την προσοχή μου τράβηξαν αμέσως αυτά τα «δύνανται» και «δύναται». Γνωρίζουμε, είναι αλήθεια, ότι πολυχρησιμοποιούνται σε ΦΕΚ, σε εγκυκλίους ή γενικότερα σε έγγραφα της διοίκησης. Παρόλο που από γλωσσικής και μορφολογικής πλευράς, και ως προς τη σύγχρονη γλωσσική πραγματικότητα, δεν με συγκινεί ιδιαίτερα το «δύναμαι», θεωρώ ότι ειδικά εδώ -και σε αυτή τη θέση- είναι πράγματι η ουσία της υπόθεσης και όλα τα λεφτά, αφειδώς σκορπισμένα προς πάσαν κατεύθυνση.

Δημοσιεύθηκε στην Uncategorized. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Απάντηση