Με σταδιακή διεξαγωγή των τελετών αποφοίτησης

Με τροποποίηση της υπ’ αρ. 51888/ΓΔ4/6.5.2020 κοινής απόφασης των Υπουργών Παιδείας και Θρησκευμάτων, Υγείας και Εσωτερικών «Τρόπος επαναλειτουργίας σχολικών μονάδων μετά τη λήξη της προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας τους» επιτρέπονται οι τελετές αποφοίτησης στα σχολεία (πανδημία γαρ). Σύμφωνα με το ΦΕΚ 2254/ τ.B/11.06.2020 «κατ’ εξαίρεση, επιτρέπεται στις σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, η διεξαγωγή τελετών αποφοίτησης σε ανοιχτό χώρο, με συμμετοχή μόνο των μαθητών, γονέων/κηδεμόνων και εκπαιδευτικών, τηρώντας την απόσταση του ενάμισι (1,5) μέτρου και λαμβάνοντας με ευθύνη Διευθυντή, όλα τα αναγκαία μέτρα, ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός, όπως ενδεικτικά, με σταδιακή διεξαγωγή των τελετών αυτών, ανά τάξη ή τμήμα». Λέω:

  1. Με σημείο αναφοράς τον κορωνοϊό, δεν κρίνω το «κατ’ εξαίρεση», ως προς το κατά πόσον δηλαδή ο επιδιωκόμενος σκοπός επιφέρει μεγαλύτερη ωφέλεια από τη βλάβη που ίσως προκαλείται. Ξέρω ότι θα μου πείτε ότι εδώ βλέπουμε κάθε είδους συνωστισμό στα διασκεδάδικα και αυτό μας μάρανε; Έτερον εκάτερον. Το σχολείο πρέπει να διδάσκει ήθος στο σύνολό του (τελικά, σχολιάζω).

  2. Δεν σχολιάζω επίσης την ευθύνη του Διευθυντή για «όλα τα αναγκαία μέτρα». Ενδεχομένως θα πρέπει να ανασύρει το μαγικό εναμισάμετρο ραβδί του συνωστισμού και της απόστασης. Εγώ δεν το έχω.

  3. Κανένα σχόλιο και για το «των τελετών αυτών».

  4. Θα κάνω όμως ένα γλωσσικό σχόλιο για τη φράση «με σταδιακή διεξαγωγή των τελετών αυτών». «Σταδιακός» είναι αυτός που δεν γίνεται απότομα, που ακολουθεί μια εξελικτική πορεία, σχετικά αργή αλλά σταθερή (σταδιακή βελτίωση του καιρού). Προφανώς, εδώ δεν εννοείται ότι οι τελευταίοι της τελετής αποφοίτησης (με σταδιακή διεξαγωγή των τελετών αυτών, ανά τάξη ή τμήμα αποφοίτησης) αποφοιτούν «περισσότερο» από τους πρώτους! Μία αντικατάσταση του «σταδιακή» από το «χωριστή» ή «ξεχωριστή» χρειάζεται, και γλυτώσαμε. Εντάξει, δεν θα οδηγηθώ στην υπερβολή να περιμένω νέα τροποποίηση.

Δημοσιεύθηκε στην Uncategorized. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Απάντηση