Το μήνυμα της υφυπουργού και η Έκθεση στις Πανελλαδικές

Αρχίζουν τη Δευτέρα οι Πανελλαδικές εξετάσεις με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας. Διαβάζοντας το μήνυμα της υφυπουργού, με έπιασαν τα δασκαλίστικα. Τα σχόλιό μου είναι καθαρά γλωσσικό και τίποτε άλλο. Παραθέτω το μήνυμα:   

«Αγαπητά στελέχη και μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας,
Αγαπητοί γονείς, άλλη μια εκπαιδευτική χρονιά έφτασε στο τέλος της. Μια χρονιά που επιλογικά μόνο διδακτική αποδείχτηκε για όλους μας. Μια χρονιά ιδιαιτεροτήτων με ένα πολύ εποικοδομητικό επιμύθιο: η κάθε τροχοπέδη γεννά και μία νέα ατραπό. Ομοίως, οι ιδιαιτερότητες μας οδήγησαν στο μονοπάτι των καινοτομιών και μιας νέας στοχοθεσίας στο πεδίο της εκπαίδευσης.
Στο πλαίσιο αυτό της πρωτοπορίας στην εκπαιδευτική διαδικασία κάναμε την τεχνολογία όπλο και εργαλείο μας. Μετουσιώσαμε τις ηλεκτρονικές συσκευές σε κρουνούς μάθησης και γνώσης και οργανώσαμε πλήρως την σχολική δομή στην βάση της ψηφιοποίησης αφήνοντας σημαντική παρακαταθήκη για το μέλλον.
Αρωγοί σε όλη αυτή την τιτάνια προσπάθεια στάθηκαν οι αξιοθαύμαστοι εκπαιδευτικοί μας οι οποίοι επιτελώντας πιστά το λειτούργημά τους στήριξαν την τηλεκπαίδευση με ζήλο και ζέση ανάγοντας σε αυτοσκοπό την μόρφωση των παιδιών μας. Για όλους αυτούς τους λόγους καθώς και για πολλούς άλλους τους οφείλουμε ευγνωμοσύνη.
Ακόμη, θα ήθελα να ευχαριστήσω και να συγχαρώ προσωπικά την κάθε μαθήτρια και τον κάθε μαθητή σε κάθε γωνιά της Ελλάδας για την παροιμιώδη εναρμόνιση με τα νέα δεδομένα που προέκυψαν λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Φυσικά όλο αυτό το εγχείρημα δεν θα είχε στεφθεί από επιτυχία χωρίς την διαρκή συνδρομή των γονέων και κηδεμόνων οι οποίοι με αυταπάρνηση και ανιδιοτέλεια πέρασαν πολλές ώρες και μέρες δίπλα στα παιδιά τους επιστρέφοντας και εκείνοι για λίγο και πάλι στα θρανία.
Η φετινή σχολική χρονιά, λοιπόν, που τώρα κλείνει την αυλαία της μας οδήγησε σε ένα συμπέρασμα: Η εκπαίδευση νίκησε και θα συνεχίσει να νικάει ακόμη και σε αντίξοες συνθήκες».

Ξαναδιαβάστε το, για να παρακολουθήσετε τα γλωσσικά σχόλια που κάνω, αφού μια ζωή είμαι για τη γλώσσα γκρινιάρης και (ίσως) λεπτολόγος. Το «κουσούρι» μού έμεινε από τότε που έκανα φωνητική απομαγνητοφώνηση προφορικού λόγου για να τον καταγράψω στο διεθνές φωνητικό αλφάβητο. Ας πούμε, λοιπόν, ότι το κείμενο της υφυπουργού ήταν ένα κείμενο – έκθεση στις Πανελλαδικές και εγώ βαθμολογητής. Πού θα σκόνταφτα; Γενικά, θα πρόσεχα την παρουσία του «ν» στα άρθρα, ως μη όφειλε. Θα μπερδευόμουνα με την απουσία τόνου στο «μας», μετά το «ιδιαιτερότητες», γιατί έτσι κινδυνεύει να αλλάξει εντελώς το νόημα – δεν νομίζω να είναι στις προθέσεις του συντάκτη. Και μόνο ένα κόμμα όμως, μετά το «ιδιαιτερότητες», θα έκανε την ίδια δουλειά. Θα με ξένιζε το «επιλογικά», θα θεωρούσα ποίηση το «μετουσιώσαμε», δεν θα κατανοούσα την επανάληψη με το «ζήλο και ζέση», δεν θα καταλάβαινα, τι εννοείται με το «ανιδιοτέλεια». Θα στεκόμουνα όμως στον «αυτοσκοπό», που ως γνωστόν σημαίνει αυτόν που σκοπό έχει τον ίδιό του τον εαυτό, που δεν γίνεται για να εξυπηρετήσει κάτι άλλο, με συνήθως αρνητικές συνυποδηλώσεις. Έστω. Το «παροιμιώδη εναρμόνιση» θα με ξένιζε όμως περισσότερο, μια που το  «παροιμιώδης» σχετίζεται με ιδιότητα που εμφανίζεται σε μεγάλο βαθμό, ώστε να είναι πασίγνωστη και ακραία, που λέγεται σαν παροιμία, που έχει να κάνει με αυτόν που είναι γνωστός και ξακουστός σε όλους, με τον περιώνυμο, τον ανυπολόγιστο, τον μυθώδη.

Μην ακούτε τις γκρίνιες, περνάνε και τα χρόνια… Καλή επιτυχία στις Πανελλαδικές εξετάσεις των παιδιών μας!

Δημοσιεύθηκε στην Uncategorized. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Απάντηση